11 oktober 2018

Nieuwe Audi A1 ziet levenslicht in Spaanse SEAT-fabriek

De productie van de nieuwe Audi A1 is gestart! In Barcelona. Opmerkelijk, maar waar.

De eerste generatie van de A1 werd gemaakt in de Audi-fabriek in Vorst, vlakbij de Belgische hoofdstad Brussel. Begin augustus rolde daar het laatste exemplaar van de band. Vervolgens is de fabriek klaargemaakt voor de productie van de Audi e-tron. De medewerkers hebben meer dan 200.000 trainingsuren achter de rug om die te kunnen maken.

De Audi A1 is het tweede premium model van het merk dat het label 'made in Spain' krijgt. Want de fabriek in het Spaanse Martorell, gelegen in de provincie Barcelona, bouwde eerder al zo'n 800.000 exemplaren van de Q3. Zodoende heeft de fabriek al sinds 2011 veel ervaring met het productiesysteem van Audi. Juli dit jaar kwam in Martorell de laatste Q3 van de band, de nieuwe generatie van Audi's jongste SUV wordt gebouwd in het Hongaarse Györ. En daar worden ook weer de elektromotoren van de e-tron gemaakt.

Gezien de aanwezige kennis en ervaring in de Spaanse SEAT-fabriek is het de ideale plek om de nieuwe Audi A1 te produceren, vertelt Peter Kössler - lid van de raad van bestuur voor productie en logistiek bij AUDI AG.

Werkgelegenheid
In 18 maanden tijd zijn er 3 nieuwe modellen toegevoegd aan het productieproces van de Spaanse fabriek: de vijfde generatie van de SEAT Ibiza wordt hier sinds begin 2017 gemaakt en enkele maanden later is ook de Arona er in productie genomen. Om dat allemaal mogelijk te maken heeft SEAT een hoop nieuwe mensen aangenomen: alleen dit jaar al meer dan 500 man! Ze werken overigens niet allemaal in de fabriek in Barcelona, maar dragen bijvoorbeeld ook een steentje bij aan de ontwikkeling en de lancering van de grootste SUV van het Spaanse merk. De Tarraco, die in februari 2019 op de markt komt.