7 maart 2019

Rijd jij op winterbanden? Dan wordt het tijd voor de bandenwissel!

Rijd jij op winterbanden? Dan wordt het tijd voor de bandenwissel!
Wanneer het warmer is dan 7°C wordt het tijd je winterbanden te wisselen

In Nederland gelden, in tegenstelling tot een aantal andere Europese landen, geen wettelijke regels voor het rijden met winterbanden. Je bepaalt daarom in principe zelf wanneer je je banden verwisselt van winter- naar zomerbanden. Maar wat is de beste tijd om je banden te (laten) wisselen?

Wanneer het buiten wármer is dan 7 graden Celsius ga je met zomerbanden een stuk veiliger de weg op. Dit type band geeft meer grip bij warme(re) temperaturen, ook wanneer het tijdens zo'n typische Hollandse zomer met bakken uit de hemel komt. En ze zorgen voor een kortere remweg.

Weersverwachting
Den Bosch
Weeronline.nl - Meer weer in Den Boschweeronline.nl Altijd jouw weer

Samenstelling van het rubber

Het grootste verschil tussen zomer- en winterwielen is de samenstelling van het rubber van de band. Daarom is het van belang om in de winter (van oktober tot maart) op winterbanden en in de zomer (van maart tot oktober) op zomerbanden te rijden. Blijf met temperaturen boven de 7 graden Celsius niet te lang op je winterbanden doorrijden. De band wordt dan snel warm. En doordat die dus een andere rubbersamenstelling heeft, zal hij bij warm en droog weer sneller slijten. In zomerse omstandigheden is de zachte rubbercompositie van de band veel minder effectief tijdens het remmen. Zowel op droog als op nat wegdek.

Plan een bandenwissel-afspraak

Controleer de bandenspanning

Een andere grote invloed op slijtage van de banden van je auto is een verkeerde bandenspanning. Dus wissel niet alleen je wielen, maar controleer ook regelmatig of er nog genoeg lucht in zit. Want wanneer je rijdt met een foutieve bandenspanning is de kans op een klapband groter.

Profiel

Zomerbanden hebben een heel ander loopvlakpatroon dan winterbanden. Het profiel van winterbanden heeft veel meer inkepingen, ook wel lamellen genoemd. Die zijn een stuk dieper dan bij zomerbanden, wat in de winter zorgt voor meer grip. Maar in de zomer beduidend minder effectief is.

Op (ski)vakantie naar het buitenland

Heb jij nog een (ski)trip in het vooruitzicht? Denk dan aan eventuele wettelijke verplichtingen van winterbanden. Zo is het in Oostenrijk en in Italië verplicht om tot 15 april op winterbanden te rijden. In Duitsland wordt geen vaste periode aangehouden. Daar is het rijden op winterbanden altijd verplicht bij winterse omstandigheden.

Bandenopslag

We snappen dat niet iedereen thuis de ruimte heeft voor een extra set wielen. Daarom beschikken wij over een grote opslaglocatie waar we jouw winter- en/of zomerbanden een seizoen lang netjes, veilig, onder de juiste condities en verzekerd opbergen. Liggen jouw banden in onze opslaglocatie? Houd dan rekening met het inplannen van de bandenwissel-afspraak. Dit kan tot 5 dagen van tevoren. De tussenliggende dagen hebben we nodig voor het versturen van de banden naar de juiste vestiging.

Wissel mijn banden

Terug